Interview med Anne Louise Ørskov 

Fortæl kort om dig selv og det du laver
“Med en stor samling af værktøjer hjælper jeg mennesker og deler min passion omkring kroppens psykologi, vores åndelige natur og vores forhold til sundhed …”

En samling af værktøjer
Jeg er akupunktør med speciale i Kropsbevidsthed og Naturlig Graviditet og Fødsel. Jeg sammensætter mine behandlinger ud fra alle de værktøjer, jeg har samlet sammen i årenes løb, og jeg har overordnet set en meget procesorienteret tilgang i mine behandlingsforløb. 
Tilbage i 2003 havde jeg gået 2 år på Sygeplejeskolen i Århus. Jeg valgte herefter at hoppe fra og starte på Akupunktur Akademiets 2 årige uddannelse. I 2005 blev jeg færdig som akupunktør.
Herefter arbejdede jeg 2 år i helsekostbutikken Helsemin, hvilket gav et stort skub til min viden om kostens betydning for vores liv, sundhed og sygdom. En viden jeg også bruger dagligt i mine konsultationer.

At bringe mig selv i spil
Siden mine helt unge år har jeg elsket at danse, og især danseformen 5Rhythms har givet mig et dybt indblik i kroppens psykologi. I mine behandlinger har jeg et meget bevidst fokus på kropsbevidsthed, åndedræt og tankens kraft, og jeg søger hele tiden at bringe mig selv i spil på en måde, der løfter og beriger både mig selv og mine klienter.
Min interesse for graviditet og fødsel stammer bl.a. fra mine egne oplevelser. Jeg har mistet to graviditeter mens 3. graviditet gav mig min dejlige søn som jeg fødte ved en fantastisk hjemmefødsel i 2009.

Hvordan er du blevet interesseret i denne her ”alternative” behandlingsverden?
“Min mor var sygeplejerske og min far døde af hjerneblødning, da jeg var 18 år gammel …”

Jeg har det ikke fra fremmede
For det første har min mor, som var børnesygeplejerske, altid delt sin glæde og sin viden omkring det kropslige med mig. Og når jeg ser tilbage, kan jeg se, hun faktisk var ret alternativ i sin tilgang til tingene også. Så når jeg f.eks. havde ondt i maven, lærte hun mig måder, jeg kunne trække vejret på, som hjalp min mave, og hun fortalte mig om hvordan tarmsystemet virkede. Eller hun bad mig spise en masse hørfrø og drikke meget vand til, så fordøjelsen fik noget at arbejde med. Og jeg husker også, hun viste mig et sted, jeg kunne trykke på, på min hånd, hvis jeg havde hovedpine. I dag ved jeg hvilket akupunkturpunkt- , det er et rigtigt godt punkt, men jeg tror ikke engang, hun selv vidste det den gang. Hun var blot naturligt åben for alt muligt og har på den måde været en skøn rollemodel.

Døden skaber dybde
Det næste helt vigtige skridt var, da jeg som 18 årig mistede min far ved en hjerneblødning. Fra den ene dag til den anden var han væk. Jeg har en stor familie og vi var tætte før, men dette bragte os blot tættere og tættere på hinanden. Og det hele bragte også mig selv, tættere på mig.

I årerne efter fik jeg gennem terapi, dans, bøger og lange familiesamtaler mange dybe åbenbaringer. Jeg fik oplevelser af, at alle følelser ligger nede i samme pulje, i den samme skål. Så da jeg heldigvis havde fået redskaber nok til at dykke dybt ned i min sorgproces, opdagede jeg, at jeg igennem den proces også fik adgang til livet, lykken, euforien, latteren, kærligheden og taknemmeligheden. Det ene forstærkede blot det andet, og jeg blev forstærket i min tro på, at jo mere vi tør være hele os og give slip på overbevisninger om, hvordan vi bør være, des mere liv får vi ind i vores liv. Det lyder simpelt, men jeg oplever utroligt mange i min klinik, som stadig med angst hænger fast i ubevidste overbevisninger om, at det er bedst, hvis vi pakker noget af os selv væk.

Hvorfor er det lige præcis akupunktør, du er blevet?
“Sygeplejestudiet mættede ikke mit behov for at finde sammenhængen mellem krop, tanker og åndelighed …”

Lykken i en brochure
Altså – det var som om dette fag valgte mig. Jeg gik på sygeplejeskolen tilbage i 2001-2003, selvom jeg hele min ungdom havde svoret, jeg ikke skulle gå samme vej som min mor. Jeg kunne godt mærke, at dette nok ikke var min vej, men jeg kunne ikke mærke, hvilken vej jeg ellers skulle gå. Noget mere ”alternativt”, jo, men der var jo så mange retninger. Så en dag, jeg træder ind i et supermarked og går forbi deres opslagstavle, fanger mit blik en enlig brochure, der hænger dér. Det var for Akupunktur Akademiets 2 årige uddannelse. Jeg tog den med hjem, og jeg lyver ikke, når jeg siger, at jeg læste dens fire små sider hver aften i mange dage, og jeg blev bare lykkelig. Såre simpelt. Dét de skrev, man ville lære, hvis man tog den uddannelse, var lige præcis det, jeg havde manglet på sygeplejestudiet. F.eks. de psykologiske, emotionelle og åndelige aspekter af sygdom og sundhed.

Farvel hovedpine
Kort herefter kontaktede jeg Akupunktur Akademiet og følte mig utroligt mødt og inspireret af lederen Joachim Hauser, som jeg efterfølgende også modtog behandlinger af. Og da de behandlinger havde den smukkeste virkning på mig, og mine hovedpiner og spændinger forsvandt – ja, så var det bestemt! Jeg skulle helt sikkert være akupunktør!

Hvorfor skulle jeg vælge dig, frem for en anden behandler?
Hvis du tænder på tanken om at få øget forståelsen for dig selv, øget kropsbevidsthed og bedre adgang til dit frie åndedræt. Hvis berøring og blidhed taler til dig og vigtigst af alt, hvis din mavefornemmelse er god, når du sidder og læser på min hjemmeside …”

Kropslig og sjælelig sanselighed
Jeg har danset altid. Og siden jeg var 18 år, har jeg danset med det formål at arbejde terapeutisk gennem min krop. Altså at komme i kontakt med sider af mig selv og min historie, som har forankret sig i min krop. Derfor har jeg nu en meget kropslig og sanseorienteret tilgang til mig selv og mine behandlinger. Dvs., at udover den samtale vi har og det at kigge på dig og lytte til dig, så sanser jeg også dit energisystem med mine hænder. Egentligt med hele min krops sanseapparat, men det er hænderne, jeg kontakter dig fysisk med.  Det er nogle gange en sansning, som ligger uden for mine ords rækkevidde, og derfor er der også meget af min behandling, som foregår i stilhed. Altså en form for ordløs, intuitiv samtale mine hænder har med din krop og dit energisystem.

Åndedrættet i centrum
Helt centralt for mine behandlinger er også dit åndedræt. Åndedrættet er et eminent sted at starte, hvis du skal finde ro, lære at mærke ind, og hvis du vil have dyb meditativ afslapning. Mens jeg lader mine hænder finde de relevante områder og punkter og evt. sætter nåle i udvalgte punkter, vil jeg støtte dig i at finde og holde opmærksomheden på dit åndedræt, og jeg vil undersøge, sammen med dig, hvilke blokeringer og hæmninger, der viser sig dér. En meget lærerig proces.

Kropslig tilgang samtidig med at det intellektuelle får noget at arbejde med
Jeg elsker ordløs sansning, men er samtidig vild med analyse. Jeg nyder det detektiv arbejde, der ligger i at finde frem til de årsager og sammenhænge, som Kinesiske Medicin er eminent til at opsnappe. Derfor er det muligt, alt efter behov, at vi har en grundig samtale, før du skal ind på briksen. Det er her, du får tid og rum til at høre dig selv fortælle hele din historie – måske sådan rigtigt for første gang, og jeg kan, sammen med dig, se det tæppe der bliver spundet af alle de tråde, din historie består af. Jeg oplever gang på gang, at mine klienter bliver både lettede og forundrede over, at ‘de giver mening’. Altså at alle deres små firnurligheder og skavanker og interesser og tendenser viser sig at være en del af én stor enhed.

Nåleskræk?
Fordi jeg arbejder, som jeg gør, er jeg glad for at arbejde med mennesker, som er bange for nåle. Ofte benytter jeg her blot en eller to nåle og så kan resten af behandlingen foregå med mine hænders arbejde. Det er også muligt helt at undgå nåle. Se mere i min behandlingsoversigt.

Hvad er det, der tænder dig ved akupunktur?
“At det hjælper DIG til at helbrede DIG …”

Skaber flow
Jeg elsker at akupunktur blot er en støtte til din krops egen mulighed for at behandle sig selv. Helt enkelt egentligt. Jeg gør som sådan ikke noget ved dig, jeg ændrer ikke noget ved det, der er dig, jeg hjælper kun.  Man kan sige, at nålene blot hjælper med at få din energi, din Qi, til at strømme frit, og når den gør det, kan du selv skabe miraklerne. Ofte udtrykker mine klienter en stor forbavselse og taknemmelighed over, at jeg kan hjælpe dem med nålene. Som om det var mig, der lavede mirakler. Til dette svarer jeg altid, at det er dig, der helbreder dig. Jeg sætter blot scenen til det.

Du er din egen ekspert
Jeg elsker også at akupunktur blot er en lille del af den store vifte, der hedder Traditionel Kinesisk Medicin. De gamle kinesere havde nemlig fattet hvad der betyder noget for din sundhed og lykke: Den måde du bevæger dig på, den mad du spiser, den måde du trækker vejret på, de tanker du tænker, hvad du tror på, og det liv du lever – alt sammen har betydning. Og det er alle sammen nogle faktorer, du selv har indflydelse på. Du skal blot have en vis portion viden og indsigt, så du opdager, at du selv er eksperten i, hvordan dit liv bliver bedst.

Hvorfor arbejder du med naturlig og nærværende fødsel?
“En af mine missioner er at øge antallet af kvinder, som føler sig trygge ved deres egen fødekraft, så flere får oplevelsen af den dybe transformation, det kan give. “

Forløsning
Mit ønske er helt overordnet at hjælpe kvinder med forløsning. Forløsning fra de bånd vi binder os selv med, når vi bekymrer os for meget, ikke tør være dem vi er, og ikke tør være alt det vi er. Vi kan være både frække , vilde, sexede, højlydte, moderlige,  flydende, dybe, stærke og ”grimme” osv.

Dyk dybt
Og netop alle disse sider kommer i spil under en fødsel, og derfor kræver det et kendskab til de sider af os, før vi tør give så meget slip på dem, som en fødsel kræver. At kende sig selv og tillade sig selv, er starten til at få adgang til alle de kræfter, vi har i os. Nemlig den dybe urstyrke som kvinder til alle tider har brugt til at sætte børn i verden med. Der er vel næsten ikke noget som en fødsel, der mere lykkeligt og inciterende udfordrer os til at være i nuet og til at dykke dybt efter alle de kræfter, vi har.

Hvad er din personlige erfaring med naturlig og nærværende fødsel og graviditet?
“Jeg mistede to graviditeter i årerne inden jeg blev gravid med Marius, som jeg fødte ved en fantastisk, heftig og vellykket hjemmefødsel i 2009…”

At miste
Jeg var gravid to gange, inden jeg på lykkens tredje gang blev gravid og fik Marius. Den første graviditet mistede jeg sent, da vi ved 12 ugers skanning opdagede, at fostret var dødt, hvor jeg derefter fik det fjernet. Nummer to mistede jeg ”naturligt” ved en blødning i 7. uge. Disse oplevelser har givet mig mange gaver i form af viden, empati og dybere forståelse for andre i lignende situationer. For mig, tænker jeg ikke, at min oplevelse kan sammenlignes med dét at miste et barn, men alligevel er det, det tætteste jeg kommer på, når jeg skal forklare det. Og det var den dybde, jeg måtte tillade sorgen at tage, før jeg kunne slippe den igen. Dette genkender jeg hos mange, der har mistet, og igen er der andre, som har helt andre oplevelser. Hver kvinde har sin historie. Jeg tror mest af alt, det er vigtigt, vi står ved de reaktioner, vi får, når vi mister. Så er det lige meget, om reaktionen er stor eller lille.

Sommerfugle i maven
Da jeg blev gravid 3. gang fik vi en skanning i 10. uge. Jeg havde, ovenpå to mistede graviditeter, brug for ikke at vente til 12. uge, med at se et lille hjerte slå. Alt så ud til at være i orden og omkring 13. uge, sagde jeg til mig selv, at nu måtte jeg slippe den bekymring. Det sad selvfølgelig i mig fra de tidligere aborter, at jeg aldrig kunne vide mig sikker, men jeg tog simpelthen en beslutning. Nu ville jeg frådse i glæde og lykke over min lille baby i maven. For dagen og vejen er jo aldrig sikker. Vi kan alle dø henne om næste gadehjørne, og det var nu, jeg var gravid, så nu ville jeg nyde det! Så derefter lå jeg igen og  igen med en nærværende hånd nederst på min mave. I meditation tog jeg kontakt til mit hjerte og til min baby derinde. Og så kom det – det lille tegn fra min lille skat. Jeg mærkede han bevægede sig derinde, som sommerfuglevinger der strøg over indersiden af min livmoder, og min hånd sansede det også. Som sagde han: Jeg er herinde mor og jeg slipper dig ikke! Hele min krop var ekstatisk lykkelig! Der gik nogle uger, før jeg mærkede ham igen, for jeg var kun i 14. uge, men det lille tegn gjorde en kæmpe forskel.

Vi ville gøre det selv
Marius kom til verden ved en hjemmefødsel i 2009, og det var den helt helt rigtige beslutning. Både for min drengs far og jeg. Men det kunne vi jo først helt vide efter fødslen. Det eneste vi havde at tage valget ud fra, var min grundoverbevisning, som hed: Jeg ved, jeg kan, og jeg vil! Jeg kunne fortælle side op og side ned om processen op til fødselen, og om den vilde oplevelse det var at føde i mit eget hjem.

Jeg kan se, du også giver vejledning i kost og livsstil – hvad er din baggrund for det?
“Jeg har interesseret mig for kostens indvirkning på krop og psyke i mange år og har arbejdet 2 år som vejleder i helsekostbutikken Helsemin .” 

Udfordret til at lære
Da jeg blev færdig som akupunktør i 2005, blev jeg ansat i Helsemin – en stor helsekost forretning i Århus. Jeg havde en god basisviden om kroppens fysiologi og havde oveni det nu også min viden om kostens energi inden for Traditionel Kinesisk Medicin. Alligevel blev jeg fra dag ét udfordret på min viden. Så jeg gjorde alt, hvad jeg kunne for at lære om alle de muligheder, vi har i vores samfund for at støtte vores krop gennem kost og kosttilskud. Jeg lærte utroligt meget af mine kolleger og læste stakkevis af bøger og artikler. Udover Helsemin har jeg også fulgt kurser for produkterne fra Herba Plus. 

Levende mad
I årernes løb har jeg også leget med en masse retninger inden for de kostbølger, der har været. Jeg har plukket ud i det og taget dét ind, som har givet mening for mig. RAWfood, juicer og smoothies, vegansk mad, stenalderkost, blodtypekost, økologi, glutenfrit, sukkerfrit, mælkefrit, er nogle af de retninger, jeg har ladet mig inspirere af. Når alt kommer til alt, går jeg grundlæggende ind for god, nærende, økologisk kost med så afslappet og naturlig en tilgang til maden, som det er muligt at have. Jeg er meget glad for tanken om at vores kroppe er lavet til at indtage levende mad. Mad som har været igennem så få maskiner som muligt.

Er du så bare altid rask og glad, når du nu er behandler?
“Nej, men jeg kender for det meste det præcise svar på, hvorfor jeg er ude af balance og kan derfor give mig selv det, jeg har brug for, for at blive glad og rask igen.”

Kroppen snakker – lytter du?
Mit arbejde har gjort mig meget bevidst om, hvad min krop fortæller mig. Så jeg ser dens signaler, som en samtale med mig selv. Når jeg bliver syg, hvilket jeg stadig gør, da jeg også nogle gange spiser dumt/sover for lidt/stresser for meget/bekymrer mig/tager for meget ind/ikke står ved mig selv osv., så stopper jeg altid op. Jeg kigger på, hvad der sker i mit liv lige nu, og jeg ser på, hvad jeg kan justere. Nogle gange er det noget så simpelt som at have glemt at tage hjemmesko på, så kulden omkring mine fødder, skaber en tilstand i kroppen, som gør, den ikke kan kæmpe lige så godt mod sygdom, som den plejer. Andre gange opdager jeg den meget mere komplekse og grundlæggende årsag til, at jeg bliver syg, hvilket for mit tilfælde har at gøre med, om jeg tør være den, jeg er, tør åbne mig helt og være gennemsigtig. Når jeg har holdt på noget, når jeg holder fast i troen på, at noget er farligt, så skaber den angst spændinger og hormonelle reaktioner i min krop og dette viser sig som smerter, hovepine, træthed og mangel på livslyst.

Og kender du svaret?
Det fuldstændigt fantastiske for mig er dog, at når jeg kan observere den samtale min krop byder mig, så ved jeg nu, hvad jeg skal svare. Jeg skal f.eks. svare: “Ok, så sover jeg lige lidt mere i nat” eller “Ok, så ringer jeg lige og får fortalt den person, hvordan jeg virkeligt har det” eller ”Ok, nu ta’r jeg tyren ved hornene og står ved det, mit hjerte fortæller mig” eller ”Ok, nu rejser mig fra min computer og ta’r den løbetur”. Der er så mange knapper, jeg kan skrue på, og jeg ser med forundring på, hvordan min krop og mit sind responderer, når jeg lytter og kærligt giver mig selv det, jeg har brug for.